Antik çağda Leukophrys, Yunan Mitolojisinde Tenedos adıyla anılan Bozcaada, stratejik konumundan dolayı çağlar boyunca birçok kez istilaya uğramış ve el değiştirmiş. Adadaki nekrapol sahasında yapılan kazılardan anlaşıldığı üzere adanın tarihi M.Ö. 3000 yıllarına dayanıyor. Adanın bilinen ilk sakinleri Pelazziler. Daha sonra sırasıyla Fenikeliler, Atinalılar, Yunanlılar, Persler, Büyük İskender, Bizanslar, Cenevizler, Venedikler ve Osmanlılar adaya hakim olmuş.
Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinden sonra Bozcaada, Türkler için önem kazanmış ve 1455’te Osmanlı topraklarına katılmış. Bu tarihten itibaren Osmanlılar ve Venedikliler arasında Bozcaada için mücadeleler olmuş ve adanın hakimiyeti zaman zaman Venediklilere geçmiş. Osmanlı yönetiminde geçen uzun bir dönemden sonra, Balkan Savaşları sırasında 1912’de Yunanistan tarafından işgal edilen ada, 1923 Lozan Anlaşmasıyla Gökçeada ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlanmış.
İlyada Destanı ve Homeros;
İlyada (Yunanca: Ἰλιάς, Iliás), Homeros’un Troya Savaşı’nı anlatan destanıdır. Yunanca’da Odise ile birlikte en eski edebiyat olduğu düşünülen epik bir şiirdir. Eldeki veriler ışığında Homeros tarafından MÖ 7. ya da 8. yüzyıl’da yazıldığı düşünülmektedir.
Homeros, “İlyada”sında Troya Savaşı’nı ayrıntılarıyla anlatmaktadır. Sözlü gelenekten yazıya nasıl geçtiğini bilemediğimiz gibi, metinde geç dönemde yapılan değişikliklerin kesin amacını kestirmek de güçtür. Ama Homeros bir savaşın “toprağı bereketli Troya”da geçtiğini söylemektedir. Destanda ismi geçenlerden; Truvalılar (Agenor, Antipos, Askanios, Deiphobos, Dolon, Euphorbos, Glaukos, Hektor, Helenos, Kebriones, Lykaon, Pandaros, Paris, Phorkys, Polites, Polydamas, Rhesos, Sarpedon, Troilos) Akhalılar (Agamemnon, Aias, Antilokhos, Automedon, Diomedes, Epeios, Eumelos, Euryalos, Eurybates, Eurypylos, Idomeneus, Makhaon, Medon, Menelaos, Meriones, Nestor, Nireus, Odysseus, Patroklos, Philoktetes, Podarkes, Polidarios, Polypoetes, Protesilaos, Stentor, Sthenelos, Teukros, Thersites)